Kraj sezone

Kraj sezone je roman distopijskog žanra čija je radnja koncentrirana na prostor današnje BiH i Hrvatske, ali i balkansko okruženje i Evropu čiji je oblik radikalno izmijenjen. Svijet nakon kataklizme u kojem živi još samo 200 milijuna ljudi, nedostatak stambenog prostora, hrane, pitke vode i energije, te zatrovan zrak ambijent su u kojem preostali ljudi pokušavaju organizirati novu civilizaciju.

 

Priča se naizmjenično izlaže od strane tri različitih pripovjedača: Neven je nogometaš, lijevi branič u nogometnom klubu koji ima odlične šanse da osvoji jednu vrstu alternativne varijante Lige prvaka. Žena koja je živjela u sirotinjskom predgrađu Anex i koja se stoga pristala udati za Bernarda, jednog od moćnika iz tehnokratske vlasti koji sebe vidi kao primjer «novog, augmentiranog čovjeka» koji uz pomoć transplantacije organa i napredne tehnologije uvećava psiho-fizičke sposobnosti i produljuje život. Nevenov otac (neimenovan), stariji, deziluzionirani čovjek koji je iz ekonomskih razloga u svoj stan primio dva podstanara i time se izložio jezivom teroru budući da njih dvoje žele stan samo za sebe. Osim toga čitatelju su predočena i pisma koja Neven slučajno pronalazi, a koja je napisao njegov djed, te tako funkcioniraju kao spona između našeg vremena i svijeta bliske budućnosti.

Prateći Nevenov tim koji putuje na utakmice s raznim protivnicima upoznajemo novu, postkataklizmičku Evropu obilježenu nestašicom reursa, ali i novim, drastičnim klasnim razlikama i tehnološki zasnovanom teroru nad temeljnim čovjekovim slobodama.

Neka vrsta trilerskog zapleta nastaje kada dvoje glavnih likova uđu u zabranjenu ljubavnu vezu...